רכישת דירה חדשה מקבלן-הנחיות מומלצות.
אנשים הרוכשים דירה מקבלן לוקחים סיכון לא מבוטל ומתחייבים לשלם כספים כאשר הדירה עדיין לא קיימת, לא ידוע מה יהיה טיב הבניה, והאם יקבלו את הדירה במועד הקבוע בהסכם, ולכן יש לנקוט במרב הזהירות כדי שלא לעמוד בפני שוקת שבורה. ליווי עו"ד לאורך שלבי ההתקשרות חשובה ביותר להגנת הרוכש.
חשוב לזכור, כי בהתאם לכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, עו"ד המייצג קבלן אינו רשאי לייצג רוכש דירה, דהיינו איסור ייצוג שני צדדים ועל כן עו"ד מטעם הקבלן אינו מייצג את הרוכש ואינו דואג לאינטרסים של הרוכש ולכן יש להבטיח שעו"ד מטעם הרוכש יבטיח את מכלול ההיבטים המשפטיים והזכויות לרבות הבטוחות שעל הרוכש לקבל בגין כספים ששילם לקבלן,ואין דבר כזה שקבלן יגיד לכם זה החוזה ולא ניתן לשנות בו דבר!
מס' דברים שיש לבדוק בטרם התקשרות עם קבלן לרכישת דירה חדשה:
. דמי רצינות
סוכן המכירות ינסה לשכנע אתכם לתת מקדמה על מנת לשמור לכם הזכות-לא להסכים לתשלום מקדמה. במידה ובכל זאת שילמתם דמי "רצינות", לא להסכים לחילוט הסכום או חלקו במקרה שהעסקה לא תצא אל הפועל.
הסכם המכר
בטרם חתימה על ההסכם יש לעיין היטב בהסכם ובנספחיו. בהתאם לחוק, על הקבלן לצרף לחוזה המכר מיפרט טכני, תוכניות דירה, קומת עמודים, קומה טיפוסית, גג ותכנית מגרש..
חובה כי כל ההסכמות בין הרוכש לקבלן יעוגנו בחוזה בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים.
דגשים בפרטי הסכם המכר
א. עם גמר התקרה של קומת העמודים או גמר הרצפה של הקומה הראשונה במבנה שלא על קומת עמודים- 40% ממחיר הדירה.
ב. עם גמר שלד הקומה הנבנית (לרבות: מחיצות פנים ולמעט משקופים וצנרת לאינסטלציית מים וחשמל) – 20% מהתמורה.
ג. עם גמר טיח פנים או תחליף לטיח כמתואר במפרט לפי סעיף 2 לחוק המכר (דירות)- 15% מהתמורה.
ד. עם גמר טיח חוץ או ציפוי חוץ של הדירה- 15% מהתמורה.
ה. מסירת הדירה- 10% מהתמורה.
3. . ליקויי בניה - אחריות קבלן בהתאם לתקופת הבדק והאחריות הקבועות בחוק. בנוסף, יש לערוך פרוטוקול במועד מסירת החזקה לרוכש המפרט את הליקויים הקיימים בדירה וקביעת לוח זמנים לביצוע התיקונים. חשוב לציין כי תקופות האחריות הנן למשך מס` שנים בהתאם למרכיב הבניה. בתקופה המוגדרת בחוק אחראי הקבלן לתקן על חשבונו את הליקויים עליהם הודיע הרוכש.משרדנו מעמיד לרשותכם מהנדס שיערוך לכם דוח ליקויים בקבלת הדירה וכן יבדוק הדירה בסיום הדוח.ויערוך דוח במקרה והקבלן לא מתקן על מנת להכין תביעת ליקויי בניה.
4. איחור במסירה - פיצוי במקרה של דחייה במועד מסירת חזקה.
5. תאריך לרישום הזכויות בדירה ע"ש הרוכש - לאחרונה פורסם תיקון מס` 5 לחוק המכר דירות במסגרתו בוצעו שינויים בהסדרים הנוגעים לליקויי בניה, פיצויים בשל איחור במסירה, מועד רישום בית משותף ורישום הזכויות ע"ש הרוכש. בין היתר נקבע כי איחור של יותר משישה ימים מהמועד הקבוע בחוזה למסירת חזקה, יזכה את הקונה בפיצויים עבור כל חודש איחור מהמועד החוזה ועד למועד המסירה בפועל וכן נקבע סכום הפיצוי. עוד נקבע כי יש לרשום בית משותף בתוך שנה ממועד רשום האיחוד והחלוקה או ממועד מסירת החזקה לידי הקונה- לפי המאוחר וכן רישום הזכויות בדירה ע"ש הקונה תוך שישה חודשים ממועד רישום הבית המשותף או ממועד מסירת הדירה לקונה- לפי המאוחר.
6. רכוש משותף- הגדרת הרכוש המשותף וכן השתתפות בהוצאות הרכוש המשותף.
7. שינויים ותוספות- אפשרות לבצע שינויים ו/או תוספות בדירה. וקביעת מחירון מוסכם לשינויים ולא כל מחיר שיחפוץ הקבלן לשלם לו.
עמדתי במקצת על הסוגיות העיקריות שיש לתת עליהן את הדעת בטרם החתימה על הסכם המכר מקבלן. ברור הוא שאין מדובר ברשימה הממצה את כלל הנושאים וישנן נגיעות נוספות שעל הרוכש לבדוק בטרם יחתום. מומלץ מאוד לבצע את בדיקת הדירה עוד בטרם רכישת הדירה, בצורה מקיפה ביותר. בדיקה איכותית ומקצועית יכולה למנוע סיכונים מיותרים, ולהציל את כספיכם.
לליווי בעת רכישת דירה ניתן לפנות למשרדנו 050-3292985